4 AKTUELLE HISTORIER
Uge 40 - tirsdag den 3. oktober 2023
Denne uges nyhedsoverblik er et særtema. De 4 aktuelle historier om den nationale alkoholkampagne.
Artikel 1
ALKOHOL-KAMPAGNE UGE 40
I denne uge løber en landsdækkende alkoholkampagne af stablen, der fokuserer på overforbrug, misbrug og afhængighed.
Alkoholafhængighed betragtes som en sygdom, og ifølge sundhedsstyrelsen lider ca. 147.000 danskere af denne sygdom.

Det er svært for de fleste at stoppe med at drikke alkohol, da det fylder så meget i vores kultur her i landet.
Men særligt udfordrende er det, når man er afhængig. Selvom man har viljen og motivationen, er der stor risiko for tilbagefald.

Og alkoholmisbrug kan have store konsekvenser, både for den afhængige og dennes omgangskreds. Over 23% af danskerne har oplevet, at alkohol har ført til skænderier i deres nære relationer.
14% har mistet al kontakt til en alkoholmisbruger i deres omgangskreds.

Og ud over de sociale konsekvenser, så er alkohol som bekendt ikke godt for helbredet. Hele 640.000 danskere har ifølge sundhedsstyrelsen et sundhedsskadeligt overforbrug.
Og det er både blandt unge og ældre, at der ofte ryger et par genstande for meget indenbords.

Artikel 2
UNGE OG ALKOHOL
De danske unge har europarekord i alkoholindtag. Og det er selvom, at danske unges alkoholforbrug generelt er faldet i løbet af de sidste 20 år.
Der har i mange år været et øget fokus på de unges alkoholvaner, da et tidligt overforbrug kan have store konsekvenser senere i livet.

De, der starter tidligt med at drikke alkohol, har større risiko for alkoholrelaterede problemer senere i livet.
Og så er unge menneskers risikovurdering og selvkontrol markant dårligere end voksnes, så de kommer oftere ud for ulykker og er mere tilbøjelige til at prøve stoffer.

22% af 15-årige piger og 27% af 15-årige drenge drikker alkohol ugentligt. Knap 50% af eleverne i 9.klasse har prøvet af være fulde mindst to gange.
Og det tal stiger lynhurtigt, når de unge starter på en ungdomsuddannelse, særligt på gymnasiet.

Men trods alt er de unges forbrug faldet. I 1998 havde mere end 60% af 11-årige prøvet at drikke alkohol. 20 år senere var det tal faldet til 20% af drengene og 7% af pigerne.
Hvordan var alkoholkulturen dengang du var barn og ung?

Artikel 3
ÆLDRE OG ALKOHOL
Men det skal selvfølgelig ikke kun handle om de unge, for også blandt ældre fylder alkohol meget, og mange drikker mere, end hvad godt er.
Og det er jo ikke så mærkeligt, når man gennem hele livet har drukket til fester, fejringer, gravøl og fyraftener.

33% af mænd og 14% af kvinder mellem 65 og 74 drikker mere end 10 genstande i løbet af en typisk uge. Ca. hver femte i denne aldersgruppe ønsker at nedsætte deres forbrug.
Andre mener derimod ikke, at deres forbrug er for højt, for de drikker jo ikke mere nu end som ung.

Men faktisk kan det være farligt at drikke det samme, som man altid har gjort. For alkoholtolerancen falder, når man bliver ældre.
Hvis en 20-årig og en 60-årig drikker den samme mængde alkohol, vil den 60-årige have en 20% højere alkoholkoncentration end den 20-årige.

Det skyldes, at muskelmassen og mængden af vand i kroppen falder med alderen. Desuden bliver organernes kapacitet mindre, og kroppen er derfor langsommere til at omdanne alkoholen.
Ja, tolerancen er ikke hvad den har været, men alkoholen er lige så stærk som altid.

Artikel 4
GODE RÅD TIL ALKOHOL
Hvis du er en af dem, der gerne vil sænke sit alkoholforbrug, så er det nu, du skal være opmærksom.
Alkohol og Samfund har nemlig en masse gode råd til at nedsætte sit alkoholforbrug. Og dem har vi samlet i en lille guide her:

Sæt mål. Skriv ned hvor meget eller hvor lidt du vil drikke og hvornår.
Sig det til verden. Når man deler sine mål med sine nærmeste venner eller familie, bliver det nemmere at holde fast i beslutningen. Og vælg en specifik dag, du vil starte dine nye vaner.

Hav kun alkohol i hjemmet, når du har planlagt at drikke. Og skift de høje procenter ud med de lave. Drik vand eller sodavand ved siden af alkoholen, og drik aldrig på tom mave.
Drop alkoholen helt, og se hvor længe du kan. Alle pauser, både korte og lange, er gode.

Det kan være svært at sige ”nej tak”, når man bydes på en drink. Men hvis det er for svært at sige lige ud, så er en hvid løgn om tidlige planer dagen efter også i orden.
Og husk! Det er altid nemmere at drikke mindre, hvis man er flere sammen om det.
