4 AKTUELLE HISTORIER
Uge 19 - mandag den 5. maj 2025.
Artikel 1
ARBEJDE TIL 70
Også i denne uge fylder pensionsalderen i medierne.
Det var et af de helt store emner til 1. maj-fejringer landet over i torsdags, men under sin tale i Odense, kom statsminister Mette Frederiksens ikke med noget nyt om, hvordan pensionsalderen skal reguleres i fremtiden.

Det melder Socialdemokratiet først ud om, når vi har haft et folketingsvalg, fortalte Mette Frederiksen. Fordi Danmarks nye system om tilbagetrækning først skal vedtages i 2030.
Men når de kommer med et forslag, vil ikke alle blive glade for det, sagde hun.

Øvelsen for politikerne er at lave en model, der både er fair overfor dem, der er mest nedslidte, og samtidigt sikre en sammenhængende økonomi.
Lars Løkke Rasmussen forslår, at folk som ham selv, der er født i 60’erne og ikke er nedslidte, bliver lidt længere på arbejdsmarkedet.

Morten Messerschmidt mener, at der skal lægges loft på pensionsalderen, så den ikke overstiger 70. Men det er ikke et løfte alle partier vil lave.
Til gengæld vil flere partier gerne have regeringen til at komme med et konkret udspil. Også før der skal være folketingsvalg.

Artikel 2
KONGEHUSET OG GRØNLAND
I sidste uge besøgte kong Frederik Grønland. Men selvom vores konge altid har været glad for Grønland, er det ikke bare en fornøjelsestur.
Det er nemlig den anspændte politiske situation mellem Grønland, Danmark og USA, der har motiveret besøget, mener kongehuseksperter.

Så sent som i sommer besøgte kongen og dronningen Grønland med deres to yngste børn prinsesse Josephine og prins Vincent.
Det er ganske usædvanligt, at kongen så hurtigt kommer på besøg igen. Men grønlænderne er glade for gensynet, for de kan godt lide kong Frederik.

Derfor spiller han en vigtig rolle som samlingspunkt for danskere og grønlændere.
Og hans besøg sender et signal til omverden om, at Danmark og Grønland har et tæt forhold, og at rigsfællesskabet står stærkt. Og sådan har kongehuset gjort før mange gange i historien.

Christian 10. besøgte Grønland i 1921 på 200 året for Hans Egedes ankomst. Kort før Grønland blev dansk amt, besøgte Frederik 9. og dronning Ingrid Grønland.
Dronning Margrethe var på besøg, da Grønland fik hjemmestyre i 1979, og igen da de fik selvstyre i 2009.

Artikel 3
SVENDBORG HITTER
Tendensen er tydelig i hele landet: folk flytter fra de små byer i yderkommunerne til landets største byer, især til København. Bortset fra i én provinskommune.
Svendborg har nemlig, stik modsat, mange tilflyttere. Og de kommer især fra hovedstadsområdet.

I løbet af de sidste ti år er over 4000 personer flyttet fra København til Svendborg. Mange flytter også den anden vej, især unge, der skal uddanne sig.
Men tilflytterne fra København er især børnefamilier, der kommer for naturen, kulturen og de gode boligpriser.

Dermed er Svendborg en af de eneste kommuner vest for Storebælt, der har en lige så stor andel tilflyttere fra Sjælland, som hovedstadskommunerne har tilflyttere fra Fyn og Jylland.
19% af indbyggerne i Svendborg er født på Sjælland. I Aarhus er det kun 8%.

Københavnerne er glade for hele det sydfynske øhav og bosætter sig også på Ærø og Langeland. Også Samsø er populær og Fanø og Læsø kan også tiltrække en del Sjællændere.
Det jyske fastland lokker ikke nær så mange til. Mon Svendborg har noget, de ikke har på halvøen?

Artikel 4
UNGE DRENGE MED STORE MUSKLER
Engang skulle alle unge raske drenge på fodboldholdet. Men nu er fodbolden for første gang blevet overhalet af en anden sport – nemlig styrketræning.
Hele 52% af drenge i 13-15 årsalderen styrketræner i fitnesscentre. De gør det for fællesskabet og for deres udseende.

Spørger man de unge drenge, er det tiden sammen med vennerne, der får dem ned i træningscentret. Det er et hyggeligt miljø, og samtidig kan de motivere hinanden og konkurrere om, hvem der kan løfte mest.
Det er positivt, at drengene får motion, hvis ikke det tager overhånd.

For modsat fodboldbanen, er fitness for alle aldre på samme tid. Og det kan være svært for unge drenge, når de sammenligner sig med voksne, der er meget større end dem selv.
Det er nemlig også det, det handler om. At blive den største og mest muskuløse.

Nogle unge drenge kan få et usundt forhold til deres egen krop, når de hele tiden sammenligner sig med andre. I værste fald kan det betyde, at de begynder at tage steroider.
Men hvis drengene har gode rollemodeller og passer på hinanden, er det kun godt, at de får rørt sig.
